lundi, août 21, 2006

El soup au carbon, ch'est l'suite...

Ch’jour-là, elle avot décidé, pou ses mineurs qui allotent rintrer de l’fosse, ed préparer un bon bouillon. Elle avot mis sus ch’feu es grinde marmite avec tous ches légumes et pis aussi des pétites gambettes au lard. All s’dépêchot d’faire tout cha. Al faijot cuire es grosse soupe sus sin fu à carbon. Pou aller pu vite, mamie Maria al avot ayonné l’gueulette ed sin fu pou armette du carbon… Mais catastrophe, mamie Maria, elle s’avot trompée. In prenant s’pelle à carbon pou mette d’un ch’fu, putôt que d’soul’ver l’couvercle de ch’poele, elle a  pris chti de s’marmitte ! Et tout y’a quéhut dins chés légumes pis l’viande avec !

Em pauve mamie, elle a tellemint brai de s’bêtisse.

Malgré tout elle n’a point perdu chin moral. Elle a ch’ter tous chés légumes, rassaquer les pétites gambettes au lard qu’al a bin rinchées à l’iau, et pis tou cha. Pas question de ch’ter de l’viante ! après elle a du arfaire des frites avec de l’salate, de l’moutarte, comme cha tous ches ouvriers n’ont pas mourus d’faim et y s’sont bin pouléqués !

Elle s’avot bin arringée, pauve grind-mère. Quind in a du courache et de l’volonté on  y arrife toudis. Alors on se dit aussi : on arquer toudis d’sus ses pattes, in perd pas l’Nord et VIVE LES CHTIS, ch’est les meilleux !

 

Ch’est mi, Renée qui vous a raconté cht’ histoire vraie, ch’est l’histoire de l’soupe au carbon chelle de m’grind-mère Maria (mais elle préférot qu’in l’appelle Elizabeth).

 

 

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